Shape Therapeutics dezvoltă o soluție de editare ARN printr-o finanțare de 112 milioane USD

Francois Vigneault, CEO și co-fondator Shape Therapeutics

Shape Therapeutics își continuă dezvoltarea soluțiilor de editatre ARN printr-o finanțare de 112 milioane de dolari din partea Decheng Capital, Breton Capital și New Enterprise Associates.

Pe lângă suportul acordat dezvoltării noilor platforme ARN, finanțarea va asigura și noi oportunități de parteneriate pentru start-up-ul biotech pornit din Seattle.

Editarea genetică este de mare interes în acest moment, chiar acum două luni, Intellia Therapeutics a arătat pentru prima dată că acest demers ar putea funcționa și în interiorul corpului uman. Dar demersul Intellia este doar începutul. Mai multe companii explorează noi metode de editare genetică, printre care Beam Therapeutics și Prime Medicine, în timp ce altele, precum Shape, investesc în editarea ARN.

În loc de editarea directă a ADN-ului, precum metodele bazate pe CRISPR utilizate de companii precum Intellia, CRISPR Therapeutics și Editas Medicine, Shape țintește ARN-ul, acele moleculele care transmit instrucțiuniile de la ADN pentru a produce proteine. În acest mod, compania poate dezvolta tratamente care țintesc proteine toxice sau care au suferit mutații rezultate din mutațiile cauzate de diferitele boli, fără a genera modificări permanente ale ADN-ului unei persoane.

Tehnologia de editare a ARN-ului produsă de Shape ar putea trata afecțiuni genetice, dar va putea avea și alte aplicații precum schimbarea cantității anumitor enzime reglatorii din corp.

Compania vede tehnologia sa aplicată într-o ”multitudine de arii terapeutice” a declarat Francois Vignault, co-fondatorul Shape Therapeutics. Acesta a dat, ca exemplu, boala Parkinson, boala Alzheimer, deficitul de alfa-1 antitripsină și sindromul Rett.