Despre echilibrul dintre antreprenoriat și spiritualitate alături de Dr. Wargha Enayati

Dr. Wargha Enayati este medic cardiolog și fondatorul Rețelei private de sănătate Regina Maria, care a prins contur pornind de la un cabinet de cardiologie, acum 25 de ani. Astăzi, există peste 30 de locații proprii Rețelei de sănătate Regina Maria în țară, iar noi avem onoarea să discutăm cu medicul care a devenit un model pentru antreprenoriatul medical.

În prima perioadă după ce ați devenit antreprenor, probabil ați întâmpinat multiple dificultăți. Care au fost cele mai grele momente de atunci și cum le-ați depășit?

Întrebarea este proastă, pentru că nu știi de fapt când ai devenit un antreprenor. Când prima dată ai vândut gumă colegilor tăi de școală, ai fost deja antreprenor? Când ai schimbat niște monede, ai fost antreprenor? Când ai muncit prima dată și ai cărat niște covoare, ai fost antreprenor? Sau când ai început să vinzi ceasuri ieftine? Probabil tu te referi la când am devenit antreprenor în domeniul medical, iar aici dificultățile au fost din primul moment.

Prima dată când am fost mai relaxat a fost cam la 10 ani de la debutul afacerii, pentru că am creat un sistem nou, un model de sănătate nou care trebuia să se remarce. De la consultațiile cu plată, ceva neobișnuit acum 20 de ani, spitalele aduse, care de-abia la 10 ani de la pornire au devenit profitabile, până la abonamentele care au devenit parte integrată a societății noastre… Toate acestea au necesitat mult timp, a fost nevoie și de eșecuri, dar și de foarte multă convingere că până la urmă va fi bine.

În traseul dumneavoastră, a existat o persoana deosebită, un mentor?

Da, mentorii pe care i-am avut eu au fost persoane cu o parte importantă spirituală, dar și umană, pentru că nu voiam să devin un animal mai inteligent. Consider că omul este, în primul rând, o ființă spirituală și nu trebuie să se degradeze pentru componenta materială sau fizică, deoarece atunci nu ne mai deosebește nimic de animale. Omul este o ființă nobilă. De aceea, mentorii mei sunt oameni care au intrat în sfera afacerilor, dar care au o minte ascuțită și alimentată de spiritualitate.

Au existat momente când v-ați gândit la abandonarea antreprenoriatului și revenirea strict la cariera medicală?

Nu știu dacă am avut astfel de momente…Aș spune că nu…De fapt, ba da. Această sete de a mă arunca în oceanul vast al științei medicale a existat întotdeauna, mai ales că eu am început facultatea de medicină în Germania și îmi lipsea atitudinea riguroasă științifică din medicină. Dar am făcut un compromis, pentru un bun mai mare.

Dacă v-ați putea întoarce în timp, ce mutări ați face diferit la a doua șansă, ce mișcări nu ați mai face acum?

Partea de vânzare, eu am vândut multe afaceri medicale, de exemplu laboratoare medicale. Am făcut acest lucru în perioada tinereții, când aveam nevoie să mă afirm și îmi era frică să duc un lucru până la capăt de unul singur. De altfel, acesta ar fi sfatul pe care l-aș oferi tuturor persoanelor care vor să intre în afaceri. Dacă ai o afacere care merge bine și este profitabilă, nu există niciun motiv pentru care să o vinzi și poți să o dezvolți tu, de unul singur, mai departe.